Yurt dışına ilk defa çıkmak isteyen vatandaşlar Vize Nasıl Alınır? Vize Çeşitleri Nelerdir? Vize İçin Gerekli Evraklar Nelerdir? gibi soruları sıklıkla soruyorlar. Ama doğru bilgiye ulaşmakta epey bir zorluk çekiyorlar. İşte bizlerde bu gibi sorulara cevap verebilmeniz için cevaplarını sade ve doğru bir şekilde anlatmaya çalıştık.
İçerik
- 1 Vize Nedir? Vize Nasıl Alınır?
- 1.1 İLGİLİ HABERLER
- 1.2 Şişli’de 5 otomobilden hırsızlık yapan şüpheli yakalandı
- 1.3 CHP İlçe Başkanı, tartıştığı kayınbiraderi ile onun 2 arkadaşını tabancayla yaraladı
- 1.4 Vize Çeşitleri Nelerdir?
- 1.5 Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?
- 1.6 Vize Ücretleri Ne Kadar?
- 1.7 Vize Ücretleri Nereye Ödenir?
- 1.8 E-Vize Nedir? Nasıl Yapılır?
Vize Nedir? Vize Nasıl Alınır?
Vize, yurt dışına gitmek isteyen vatandaşların ilk öncesinde karşılaştığı bir durumdur. Gitmek istediği ülkenin konsolosluk binasından veya ülkeye giriş sırasında aldığı izin belgesidir. Kısacasın vize giriş ve konaklamak için ülkeden bulunduğunuz taleptir. Başvurunuzu konsolosluk inceler ve ülkeye giriş izninizi verip vermeyeceğine karar verir. Bazı ülkedeler Türkiye Cumhuriyeti ile vize muafiyet anlaşması olduğu için bu belgeyi sizden talep etmez. Vize Nasıl Alınır?
Vize Çeşitleri Nelerdir?
Gideceğiniz ülkeye ve seyahat amacınıza göre vize türleri değişkenlik gösterebilmektedir. Bu yüzde talebinizde amacınızı da belgeler ile ispatlamanız gerekmektedir. Vize çeşitleri belirli kodlar ile tanımlanmaktadır. Bu kodları konsoloslukta veya aracı kurumlardan öğrenebilirsiniz. Schengen Vizesi alarak Avrupa Birliği’ne dahil olan tüm ülkelere vize süreniz boyunca rahatça seyahat edebilirsiniz.
Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?
Şimdi asıl merak edilen konuya geldik. Vize Nasıl Alınır ve Vize Başvurusu Nasıl Yapılır? Başvurular iki türlü yapılabilir. Gideceğiniz ülkenin konsolosluktan veya ararcı kurumdan başvurularınızı gerçekleştirebilirsiniz. Başvuru öncesinde gerekli evrakları hazırlayıp ödeme işlemini yapmış olmanız gerekmektedir. Başvuruları e-vize aracılığıyla da yapabiliyorsunuz. Eğer bu işlemler için vaktiniz yoksa veya zaman harcamak istemiyorsanız aracı kurumları da kullanabilirsiniz.
Vize için gerekli evraklar:
- Pasaport
- Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği
- Banka hesap dökümü
- Biyometrik fotoğraf
- Mesleki durum belgesi
- İkametgâh
- Evli olanlar için aile cüzdanı
Vize Ücretleri Ne Kadar?
Vize ücretleri gideceğiniz ülkelere göre değişkenlik göstermektedir. Avrupa Birliği vize ücreti İstanbul için 120 Euro, Ankara ve İzmir için 140 Euro’dur. Amerika vize ücreti İstanbul için 215 Euro, Ankara için 235 Euro’dur. İngiltere vize ücreti ise İstanbul’da 190, Ankara’da 250 Euro olarak belirlenmiştir.
Vize Ücretleri Nereye Ödenir?
Ödeme Ücretleri değiştiği gibi her ülkeye göre ödenecek yerlerde değişkenlik göstermektedir. Bireysel olarak başvuru yapacaksanız direkt olarak konsolosluğu ödeme gişesinden yapabilirsiniz. Aracı kurum kullanıyorsanız bu ödeme işlemini aracı kurumlar gerçekleştirmektedir.
E-Vize Nedir? Nasıl Yapılır?
E-vize herhangi bir yere gitmeden oturduğunuz yerden vize işlemlerini gerçekleştirebildiğiniz bir platformdur. Ancak e-vize uygulamasını her ülke kullanmamaktadır. E-Vize uygulamasını kullanan ülkeler; ABD, Hindistan, Gürcistan, Ermenistan, Singapur, Sri Lanka, Malezya, Kuveyt, Moldova, Türkiye, Katar, Yeni Zelanda ve Bahreyn gibi ülkeler bunlardan birkaçıdır.
Vizesiz Seyahat Edebileceğiniz Ülkeler Nelerdir?
Türkiye Cumhuriyeti’nin vize muafiyet anlaşması bulunan ülkelere vatandaşların vizesiz giriş izni bulunmaktadır. Bazı ülkeler ile bulunan anlaşma sayesinde ise pasaport olmadan kimlik kartınız ile seyahat edebilirsiniz (Ukrayna, KKTC, Gürcistan). Vizeniz olmadan sadece pasaportla gidebileceğiniz ülkeler; Sırbistan, Ermenistan, Azerbaycan, Arnavutluk, Arjantin, Bahamalar, Barbados, Fas, Endonezya, Günay Kore, Hong Kong, İran, Japonya, Karadağ, Katar, Kazakistan, Lübnan ve daha birçok ülke ile Türkiye arasında turistik amaçlı vize muafiyeti anlaşması mevcuttur.
Vize Nasıl Alınır? Vize Çeşitleri Nelerdir? Vize İçin Gerekli Evraklar Nelerdir? gibi soruları yazımızda açıklamaya çalıştık. Umarım yararlı olabilmişizdir.