TURKOVAC‘ın faz-3 çalışmasının aynı şekilde dizayn edilmediğini söyleyen Prof. Dr. Serhat Ünal, diğer aşıların bir plasebo aşıyla karşılaştırıldığını ve bu yüzden etkinlik oranlarının açıklandığını söyledi.
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal, yerli aşı TURKOVAC’ın Faz-3 sonuçlarını açıkladı.
Serhat Ünal, “Faz-1 ve Faz-2 çalışmaları yeterli sayıda kişi üzerinde yapılmış, görüldüğü gibi başarılı sonuçlar elde edilmiştir. Yan etkiler çok önemlidir. Faz-2’de buna çok dikkat edilir. 10 Şubat-23 Nisan 2021 tarihleri arasında Faz-2 çalışmaları tamamlandı aşı Faz-3’e geçildi. Faz-3 çalışmalarında gerçek hayatta denenir. Binin üzerinde bir rakamdan bahsediyoruz. Aşı burada başarılı bulunmuş ise, her şey değerlendirildikten sonra günlük hayatta kullanımına izin verilip verilmeyeceği değerlendirilir. Faz-3’te bir kola aşı verirsiniz, diğerine vermezsiniz.” dedi.
Prof. Dr. Mine Durusu Tanrıöver ise yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Gönüllülerimiz 18-55 yaş arası, Kovid hikayesi ya da daha önce aşılanma hikayesi olmayan kişiler. Veri analizi yaptığımızda günlük vaka sayımız 24 binlere çıkmıştı. Şu anda 22 Haziran ile 27 Aralık tarihleri arasındaki gönüllülerin bulgularıdır. 1286 kişiye en az bir doz araştırma aşısı yaptık. Toplamda 2444 doz aşı yapmış olduk Turkovac ve Coronavac birlikte olmak üzere… 1182 gönüllü üzerinde etkinlik analizimizi yaptık. Merkez sayımızı 8’e kadar çıkardık. Gönüllülerimizin büyük kısmı erkek. Genç de gönüllü popülasyonumuz var.
Takip süresi toplamda 108 gün idi. Kovid 19 tanısını PCR’la doğruladığımızda vaka sayılarımız karşımıza çıktı. 1008 kişide toplam 68 Kovid-19 vakasını saptadık 27 Aralık‘a kadar. Turkovac’ın en az Coronavac kadar güvenli aşı olduğunu ispat etmek amacımız. Sadece hastalanma oranını değil hastalanan gönüllülerin hastalık ciddiyetine de bakıyoruz. Bunun için kullandığımız DSÖ’nün standart ölçeği var.
Hastaların büyük kısmının semptom bildirmediği ya da bildirse de bağımsız şekilde hastalığı atlatan kişiler olduğunu biliyoruz. Hastaneye yatan sadece 3 hasta vardı Turkovac kolunda. Hiçbirinin oksijen ihtiyacı olmadı, hepsi de hasar kalmadan sağlıklı şekilde taburcu olmuşlardı. Türk aşısı en az Coronavac kadar etkin ve güvenli bir aşıdır. Biz yan etkileri evrelendiriyoruz. ‘Ne kadar ciddi?’ , Hasara neden olmuş mu?’ gibi ileri evre yan etki olmadığını söyleyebilirim. Coronovac ile Turkovac’ın yan etkileri aynı.”
Bilim insanları ise bir karşılaştırma söz konusu olmadığına ve araçlarının Coronavac kadar etkili olduğuna dikkat çekti.
İlk ara sonuçlara göre TURKOVAC’ın hastalığa yakalanma da Coronavac aşısına göre yüzde 49 daha koruyucu olduğu belirlendi.
İlk ara sonuçlara göre açıklanan, hastalığa yakalanan kişiler arasında TURKOVAC kolunda sadece 61 kişi semptom gösterirken Coronavac’ta ise 81 kişi olarak açıklandı.
Coronavac aşısında hastaneye yatıp tedavi olmak zorunda kalan hiçkimse bulunmazken TURKOVAC’ta bu sayı 3 oldu. Bilim insanları, hastaneye yatan 3 kişiden 3’ünün de aşının koruyuculuğu geliştikten sonra hasta olmadığına ve solunum desteği olmadan hastaneden ayrıldıklarını belirtti.
Bilim insanları, çift doz BioNTech aşısı üzerine de hatırlatma dozu olarak TURKOVAC’ın uygulanacağı ayrı bir çalışma yürütüleceğini söyledi.